INGYENES HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS

15.000 Ft rendelés felett!

Gyertya Áruház biztonságos fizetés

BIZTONSÁGOS FIZETÉS

A Barion fizetési rendszerével

gyertya áruház megelégedettség

100% ELÉGEDETTSÉG

Minőség és Biztonság

TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ingyenes házhoz szállítás 15.000.- Ft felett!

A gyertyakészítés története

Már több mint 2 évezrede használja az emberiség a gyertyákat mindennapjaihoz. Több évszázadon át elengedhetetlen kelléke volt a háztartásoknak, azonban kezdetben minőségileg bőven hagyott kivetni valót maga után.

Gyertyákat az ókortól készítettek. Már akkoriban is felismerték a viasz és a zsír jó égési tulajdonságait, amit több esetben is hasznosítottak. Az első ismert és még ma is használatos viasz a méhviasz volt, ami akkoriban nemes és mennyiségileg korlátozottan rendelkezésre álló anyag volt.

A gyertyák új generációját a Krisztus születése utáni faggyúgyertyák jelentették. Mivel a viaszgyertya mindennapos használata túl költséges volt, az egyszerűbb embereknek meg kellett elégedniük az állati eredetű hulladékból készült faggyúgyertyával. Ez sajnos büdös volt és használata sok kellemetlenséggel járt. Így nem teljesen felelt meg a gyertyáról alkotott idilli és romantikus elképzeléseinknek. Sajnos jobb híján a faggyú alapanyagú gyertyákat fejlesztették tovább így következett egy újabb lépés a XVII. században, amikor a faggyúhoz arzént adtak, hogy az így kapott végtermék jobban megfeleljen az esztétikai elvárásoknak. Az arzén azonban ma köztudottan mérgező, így a napi gyertyagyújtás bőségesen kimerítette a “szükséges rossz” fogalmát. Nagyon sok kellemetlenséggel járt ezeknek a tisztítása is, mivel a kormos kanócot mindig le kellett vágni, mielőtt az a folyékony faggyúba esett volna. Nem csoda tehát, hogy az emberiség folyamatosan próbálta jobbá és egyszerűbbé tenni a fényforrást, de a ma ismert gyertyáig hosszú idő telt el.

A jelentős áttörést a XIX. század elején érték el, egy új anyag, az állati és növényi zsírokban fellelhető sztearin felfedezésével. Felismerték továbbá, hogy egy összefont (ma pamut alapanyagú) kanóc a viaszt megfelelően égeti, majd rávilágítottak a paraffin viaszégető tulajdonságára is. Így tudtak az eddigihez képest rövid idő alatt mindenki számára elérhető, jó minőségű gyertyát előállítani.

Napjainkban cégünk gyertyáinkat már főként paraffinból és csak kis mértékben sztearinból készíti. Előfordul olyan speciális eset is, amikor e két anyagot ötvözni kell. A sztearin ÖKO-előnyei mellett növeli az olvadáspontot, így a gyertyák égési idejét is. Ez akkor hasznos, amikor kis méretű gyertyát kell készíteni, de az átlagosnál nagyobb égési időre van szükség. A kanócok is jelentős technikai fejlődésen mentek keresztül. A pamut anyagú fonott kanócot szalmiák-sóval, bórsavval és paraffinnal kezeljük, így elérhetjük, hogy a gyertya szépen egyenletesen égjen le anélkül, hogy kormozna.

Termékeinket a piaci elvárásoknak megfelelően kizárólag első osztályú alapanyagokból készítjük, amelyeket folyamatosan és gondosan tesztelünk, hogy Önt semmilyen kellemetlenség ne érje. Gyertyáink teljes mértékben cseppmentesen égnek, de a legkiválóbb felhasználás érdekében kérjük olvassa el tanácsainkat, amelyek segítségével még gondtalanabbá teheti a gyertyagyújtást és élvezheti a gyertyaláng fényének luxusát.