1. A kanóc magassága

Az első és legfontosabb, hogy mikor kicsomagoltuk a gyertyát a dobozából mindig vizsgáljuk meg a kanóc méretét. Gyártási okokból minőségileg előnyösebb, ha hosszabb kanócot hagyunk, ezért az esetek többségében le kell vágni belőlük. Az optimális kanóc hosszúsága 1 cm. Természetesen semmi problémánk nem származik belőle, ha ettől kicsit eltérünk, csak arra kell figyelni, hogy ne vágjuk se túl rövidre, se túl hosszúra. Ha rövidre vágjuk előfordulhat, hogy nem tudjuk majd meggyújtani, ellenben, ha hosszú marad, a meggyújtás után könnyen elhajolhat az egyik irányba, ami azt eredményezi, hogy a gyertya az egyik oldalon jobban ég mint a másikon, így a folyékony paraffin a kanóc tövénél könnyen kicsordulhat és a gyertya elfolyhat. Amikor a gyertyát meggyújtottuk, a gyufát nem éghető anyagú tárolóba, pl. egy hamutálba helyezzük el a későbbi problémák megelőzése végett.

 

2. Milyen közel rakhatjuk a gyertyákat egymáshoz?

Fontos figyelni arra, hogy a gyertyák között legalább 10 cm legyen a távolság. Ez azért fontos, mert a láng a hőtermelés következtében a túl közel lévő gyertyák szélét megolvasztja, ami szintén megfolyáshoz vezet. Ez könnyen elkerülhető, a teendő csupán annyi, hogy vagy szemmértékre vagy az ujjunk segítségével (egy átlagember mutatóujja a metacarpustól az ujjvégig kb. 10 cm) a kellő távolságra helyezzük el a gyertyákat.

 

3. Hogyan tegyük bele a gyertyát a gyertyatartóba?

A többágú gyertyatartóknál már a tervezésnél figyelembe veszik azt a szempontot, hogy kellő távolságra kerüljenek egymástól az égő gyertyák. Amikor egy gyertyát a gyertyatartóba, más néven kandeláberbe teszünk, figyeljünk, hogy rendesen illeszkedjen minden oldalról, mert előfordul, ha a gyertya átmérője nem pontosan akkora mint a tartóé, hogy eldől valamelyik oldalára, ami a kanóc tövében felhalmozódott olvadt paraffin elfolyását okozhatja a gyertya falán. Ilyenkor a felső forró paraffin réteg megolvad és folyékony állapotban a gravitáció hatására, könnyedén kicsordulhat és ráfolyhat a gyertya oldalára vagy a gyertyatartóra. Érdemes valamit köré csavarni, mondjuk egy zsebkendőt és úgy beletenni a kandeláberbe, ezzel kiékelve és megakadályozva elmozdulását.

 

4. Mire kell figyelnem, amikor nem gyertyatartóba teszem?

Igazán nagy szerepe a 2. pontnak itt van, ugyanis ha magam választom ki a gyertyák helyét, akkor azt úgy kell tennem, hogy „tiszteletben tartsam a 10 cm sugarú magán szféráját”. Amennyire lehet figyeljünk arra is , hogy olyan helyre tegyük az égő gyertyát, ahol nincs huzat, mert a huzatban a gyertya lángja nagyobb lesz, gyorsabban ég, sőt problémát okozhat az egyenletes égésben, ami szintén megfolyáshoz, csöpögéshez vezethet. Mindezen felül ne rakjuk éghető tárgy közelébe (függöny, törölköző, plüss, stb.),

 

5. Mindig tegyünk alátétet a gyertya alá!

Ez elsősorban akkor fontos, ha nem gyertyatartóba tesszük az alkalmi fényforrást. A gyertyaalátétet azért ajánlom, mert megkímél bennünket sok fáradalmas perctől, mert amikor a gyertya a végéhez közeleg a legalsó részt is megolvasztja, így egy kicsit megfolyik. Annak elkerülése végett, hogy mindez az asztalon, vagy egy drága bútoron történjen érdemes alátenni olyan alátétet, ami nem éghető anyagból készült, pl. egy üveglapot, vagy egy tányért.

 

6. Égő gyertyát ne tegyünk gyúlékony anyag közelébe!

Próbáljuk meg úgy elkülöníteni az égő gyertyát, hogy az véletlenül se érintkezhessen idegen anyagokkal. Sok tűzesetet lehet megelőzni azzal, hogy ezekre az apróságokra komolyan odafigyelünk, és nem tesszük pl. függöny, törölköző, plüss, benzin közelébe.

 

7. Égő gyertyát ne hagyjon felügyelet nélkül!

Nagyon fontos, hogy mielőtt elmegy otthonról, vagy akár csak elalszik a kanapén, mindig győződjön meg arról gondosan, hogy a gyertyák megfelelően el lettek-e oltva. Ha a kanóc még parázslik, vízzel, vagy más segédeszközzel kezelje le a parázsló területet, mert az ilyen esetekben a „nem” eloltott gyertyát a huzat könnyen életre keltheti.

 

8. Kisgyermekektől elzárva tartandó!

Minden kismama legnagyobb félelme, hogy „éppen mit eszik meg a gyerek”. Én minden esetre sok mindent megkóstoltam, és apaként is ezt a magatartást tapasztalom a gyermekemtől. Nos annyit segíthetek, hogy a gyertya nem finom, sőt ha az alapanyagokat veszem alapul kifejezetten rossz íze lehet és a gyógyszertárakba sem kerülhet be, mint a legegészségesebb anyag. A gyógyszereknél maradva, azért annyira nem veszélyes, de komolyan figyelni kell arra, hogy ne férhessen hozzá kisgyermek.

 

9. Mivel érdemes eloltani a gyertyát?

Gyakorta bevált módszer az, amikor a két ujjunk közé vett kanócot összecsípjük, de akár nemes egyszerűséggel el is fújhatjuk azt. A kényelmesebb ügyfeleinknek azonban bátran ajánljuk a manapság divatba jövő Gyertyakoppintót, amit a tölcséres felével a gyertya lángjára húzva megvonjuk az oxigén utánpótlástól ezáltal elalszik. A Gyertyakoppintó fémből készült, így nem kell félnünk attól, hogy meggyullad.

 

10. Mi történik, ha a forró paraffin ráfolyik a kezemre?

Nem ritka eset, hogy mikor elfújjuk a gyertyát egyből el is szeretnénk tenni azt. Ekkor következik be a nemkívánatos esemény; a forró paraffin ráfolyik a kezünkre. Ilyenkor nem szabad megijedni, rohanni a csap alá, ugyanis a paraffin nem oldódik vízben. Ebben az esetben csupán annyi a dolgunk, hogy megállunk és megpróbáljuk fújni, vagy lengetni azt a testrészünket amelyet a „támadás” érte, hogy a ráfolyt paraffin minél hamarabb kihűljön. Miután kihűlt látni fogjuk, hogy az összefüggő szilárd anyaggá egyesült, ezután körömmel alányúlunk és egy mozdulattal egyben leszedjük az egészet. Az egész teljesen fájdalommentes. Utána, ha még nagyon fáj, érdemes hideg víz alá tenni 1, másfél percre.